Afscheid nemen van je studentenreisproduct? Zet op tijd stop en voorkom extra kosten

studentenreisproduct-112web-juistformaatJullie hadden zo’n fijne tijd samen, maar nu is er een einde gekomen aan het reizen met je studentenreisproduct. Niet alleen als je bent afgestudeerd, maar ook als je (tijdelijk) stopt met je studie, je recht op het studentenreisproduct hebt verbruikt of een periode in het buitenland gaat studeren, is het nodig om je studentenreisproduct zo snel mogelijk stop te zetten.

Stopzetten doe je zelf, en op tijd

Je zet je studentenreisproduct zelf stop bij een automaat. In elk geval vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen recht op het studentenreisproduct meer hebt. Op tijd stopzetten is belangrijk. Doe je dat niet, dan bouw je een schuld bij DUO op. Die schuld is per halve maand dat je niet of te laat hebt stopgezet, 97 euro. En elke halve maand dat dit langer duurt, komt er 97 euro bij. Controleer daarom altijd even een week na het stopzetten op Mijn DUO of jouw stopzetdatum juist is verwerkt. Een herinnering hiervoor in je telefoon kan daarbij helpen.

Stopzetten doe je zo

Nog een tip

Op de ophaalautomaten kun je nog even controleren of het studentenreisproduct ook écht van je kaart is verdwenen. Op de NS-automaat druk je daarvoor op de knop “Tonen”. Op dit scherm mag je studentenreisproduct dan niet vermeld staan. Op andere automaten druk je op de knop “Meer” en daarna op “Stopzetten”. Je krijgt hier de melding “Geen stop te zetten producten”.

En wil je toch verder studeren…

Als je recht op het studentenreisproduct wordt verlengd en daarmee zonder onderbreking doorloopt, hoef je je studentenreisproduct NIET stop te zetten bij een ophaalautomaat. Heb je een korte periode géén recht, dan moet je wél stopzetten bij de automaat. Twijfel je of je moet stopzetten? Vraag het dan na bij DUO Infolijn (050-5997755, lokaal tarief). Zo voorkom je een schuldopbouw. Heb je het studentenreisproduct stopgezet, maar begin je toch weer met studeren? Vraag dan het studentenreisproduct opnieuw aan.