Do’s en don’ts voor onderweg

ov-chipkaart automaat arriva

Natuurlijk ben jij een slimme student en reis je zoveel mogelijk in de gratis uren. Maar als je tóch wilt reizen in een kortingsperiode of als het volle tarief geldt, moet er voldoende saldo op je OV-chipkaart staan.
Bij reizen met bus, tram of metro moet er 4 euro op je OV-chipkaart staan. Bij reizen per trein is dat 10 of 20 euro, afhankelijk van de vervoerder waarmee je reist. Het saldo kun je opladen bij een oplaadautomaat.

Voorkom een boete: check altijd in- en uit

Of je nu gratis reist, of met korting: in- en uitchecken moet je altijd. En dat doe je zo:

  • Houd de OV-chipkaart voor of tegen het OV-chipkaartlogo op de kaartlezer. Als het inchecken is gelukt, hoor je een pieptoon. Op het beeldscherm zie je een incheckboodschap. Check je in bij een poortje, dan gaat het poortje open als het inchecken is gelukt.
  • Als je incheckt, wordt de OV-chipkaart gecontroleerd. Reis je in je vrijreizenperiode, dan reis je gratis. De kaartlezer herkent je product en controleert dit op geldigheid. Buiten de vrijreizenperiode reis (en betaal) je op saldo. Het moment van inchecken bepaalt of je de hele reis gratis of met korting reist.
  • Je checkt uit door de OV-chipkaart weer voor of tegen het logo op de kaartlezer of poortje te houden. Je hoort nu twee keer de pieptoon.
  • Stap je over van bus naar trein, of van de ene vervoerder naar de andere? Check dan eerst uit bij de vervoerder bij wie je uitstapt. Check daarna opnieuw in bij de vervoerder bij wie je instapt.

Het is heel belangrijk dat je niet vergeet uit te checken! Als je dit vergeet, wordt standaard het instaptarief van je saldo afgeschreven en niet verrekend met de werkelijke ritprijs. En van dat geld kan je zo veel andere leuken dingen doen…

Nog drie tips:

  • Vergeten uit te checken? Op de extra kosten hiervan zit je natuurlijk niet te wachten. Gelukkig kan je een paar keer per jaar achteraf online de kosten van een vergeten uitcheck terugvragen. Kijk hiervoor op www.uitcheckgemist.nl.
  • En wil je niet voor een gesloten bus- of treindeur komen te staan? Kies dan voor automatisch opladen. Zodra je saldo lager is dan € 0 wordt er via je bankrekening automatisch een vast bedrag op je kaart bijgeschreven.
  • Meld je aan bij NS Extra.