Zet je studentenreisproduct op tijd stop en voorkom een boete

Jullie hadden zo’n fijne tijd samen, maar nu is er een einde gekomen aan het reizen met je studentenreisproduct. Niet alleen als je bent afgestudeerd, maar ook als je (tijdelijk) stopt met je studie, je recht op het studentenreisproduct hebt verbruikt of een periode in het buitenland gaat studeren, is het nodig om je studentenreisproduct zo snel mogelijk stop te zetten.

Stopzetten doe je zelf, en op tijd

studentenreisproduct-112web-juistformaatJe moet je studentenreisproduct zelf stopzetten bij een automaat. In elk geval vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen recht op het studentenreis-product meer hebt. Op tijd stopzetten is belangrijk. Doe je dat niet, dan bouw je een schuld bij DUO op. Die schuld is per halve maand dat je niet of te laat hebt stopgezet, 97 euro. En elke halve maand dat dit langer duurt, komt er 97 euro bij. Controleer daarom een week na het stopzetten op Mijn DUO of jouw stopzetdatum juist is verwerkt. Een herinnering hiervoor in je telefoon kan daarbij helpen.

Wil je toch verder studeren?

Als je recht op het studentenreisproduct wordt verlengd en daarmee zonder onderbreking doorloopt, hoef jij je studentenreisproduct NIET stop te zetten bij een ophaalautomaat. Heb je een korte periode géén recht, dan moet je wél stopzetten bij de automaat. Twijfel je of je moet stopzetten? Vraag het dan na bij DUO Infolijn (050-599 77 55, lokaal tarief). Zo voorkom je een schuldopbouw.

Studentenreisproduct stopgezet en toch weer studeren?

Heb je nog dezelfde OV-chipkaart als waarop je eerdere studentenreisproduct stond? Dan hoef je alleen het reisrecht bij DUO aan te vragen. Je studentenreisproduct wordt na de toekenning van het reisrecht voor je  klaargezet bij een ophaalautomaat. Heb je niet meer hetzelfde kaartnummer waarop je de koppeling destijds hebt aangevraagd? Dan moet je naast het aanvragen van het reisrecht bij DUO ook het studentenreisproduct aan dit kaartnummer koppelen.