Studeren zonder mobiliteitsproblemen

studentenreisproduct-065web

 

 

Ik ben Lennart, een Amsterdammer van 23 jaar, die nu een master consumentengedrag in Wageningen doet. Voor mij is het studentenreisproduct altijd fantastisch en onmisbaar geweest. Vooral om van en naar de universiteit te gaan…….

‘Carrière’-mobiliteit

Mijn studentenreisproduct begon in september 2010. Wat ik had gehoord was dat het studentenreisproduct ‘overal in Nederland’ geldig was. Ik vermoedde dat dat niet echt waar kon zijn (een dagkaart voor de trein was immers al rond de € 15,-). Toch zag ik dat er niks werd afgeschreven als ik doordeweeks incheckte. Ik woonde toen nog thuis en naar school was slechts een paar haltes met de tram. Voor veel studenten blijft het daar grotendeels bij maar voor mij niet. Nu ik namelijk een master volg aan Wageningen University en geen woning kan vinden in Wageningen, merk ik pas echt het nut van het studentenreisproduct. In het begin heb ik bijna elke dag op en neer gereisd tussen Amsterdam en Wageningen. Een enkeltje vol tarief kost € 15,-, dus reken maar uit.

Van tompoezen in Maassluis tot de ICE naar Düsseldorf

Het feit dat je de best passende studie kunt doen zonder mobiliteitsproblemen, maakt het studentenreisproduct fantastisch en onmisbaar. Maar naast ‘het nuttige’ is het altijd ook een groot cadeau geweest. Als groot liefhebber van lekker eten ben ik heel wat keren, later ook met mijn vriendin, naar een saaie woonwijk in Eindhoven afgereisd om de lekkerste friet van Nederland (Martin Zwerts!) te proeven. Of de beste tompoezen in Maassluis, of oliebollen en gehaktballen in Rotterdam. Of (in lijn met mijn studie) een bezoek aan de grootste supermarkt van Nederland – Jumbo van 6.000 m2 – in Breda.

Bijzondere reizen als laatste kans

Alleen of met vrienden ging ik regelmatig dagjes of weekendjes naar Groningen, Arnhem, Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Valkenburg (aanrader!), Middelburg en Leiden. Zelfs over de grens: Düsseldorf, Keulen, Antwerpen en Gent, waarbij alleen het stukje buitenland betaald hoeft te worden. Ook probeer ik vaak, via de 9292-app, een reis via andere wegen te maken. Zo zijn mijn vriendin en ik eind augustus in één dag op en neer naar Brugge geweest, heel goedkoop. Hoe? De trein naar Vlissingen, de ferry naar Breskens (’s avonds best romantisch) en de bus naar Brugge. Thuis doodmoe, maar het was zo’n leuke dag! En laatst moest ik van Zwolle naar Wageningen, wat ik niet met de trein heb gedaan, maar met allerlei bussen die dwars over de Veluwe reden.

Persoonlijke reistips (moet je gedaan hebben!)

  • Trein tussen Maastricht en Heerlen: mooi Zuid-Limburgs landschap met Valkenburg als echt bijzonder stadje.
  • Bus 395 tussen Rotterdam en Zierikzee: meestal lekker rustig, snel en een mooie route.
  • Waterbus Dordrecht-Rotterdam: met volle snelheid het grootse Rotterdam binnenvaren (lijkt wel een toeristenboot!).
  • ICE-trein naar Duitsland: binnen Nederland met het studentenreisproduct, in Duitsland tegen het volle tarief.
  • Westerschelde Ferry tussen Vlissingen en Breskens: wijds uitzicht, vooral ’s avonds bijzonder.

Jouw reisverhaal ook in onze nieuwsbrief?

Hier lees je wat je daarvoor moet doen. Plaatsing van je verhaal levert je een cadeaubon van 50 euro op.