OV loket: de ombudsman voor het openbaar vervoer

Geplaatst op: 13 december 2018

studentenreisproduct-124web-juistformaatOndervind je problemen bij het reizen met je studentenreisproduct, en kom je er met Studentenreisproduct.nl, de vervoerder of Klantenservice OV-chipkaart niet uit? Neem contact op met het OV loket, ombudsman voor het openbaar vervoer, in Amersfoort. Het OV loket heeft als doel de reiziger de weg te wijzen bij een klacht over het openbaar vervoer en klachten te registreren. Ook kan het OV loket in sommige gevallen voor jou bemiddelen.

Gelukkig gaat er veel goed!

Het aantal klachten over het studentenreisproduct is sterk afgenomen in de laatste jaren. Van de ruim 2.800 klachten die in 2018 bij het OV loket binnenkwamen, waren er ongeveer 35 van reizigers met een studentenreisproduct. Niet slecht, als je bedenkt dat er ruim 700.000 studenten mee reizen….

Wanneer kun je het OV loket inschakelen?

Je kunt bij het OV loket terecht voor de volgende zaken:

  • problemen met het koppelen van je studentenreisproduct aan je OV-chipkaart
  • onenigheid over declaratieverzoeken
  • moeilijkheden rond de (correctie van) de stopzetdatum
  • problemen met in- of uitchecken
  • vertragingen of uitval van bus of trein.

Na ontvangst van je klacht kijkt het OV loket hoe geholpen kan worden, bijvoorbeeld door informatie aan je te verstrekken of door een bemiddeling. Het OV loket kan pas wat voor je doen nadat je eerst zelf een klacht hebt ingediend bij de vervoerder of bij Klantenservice OV-chipkaart. Het OV loket bemiddelt niet als je een probleem hebt met DUO over je studiefinanciering.

Meer weten?

Kijk op ovloket.nl of bel 033-4220455 (van 09.00 tot 16.00 uur). Het OV loket is ook via Twitter en Facebook te bereiken.

En nog drie tips:

  • Maak een account aan op OV-chipkaart.nl Zo heb je altijd inzicht in je gemaakte reizen. Handig in geval van declaraties, problemen of klachten.
  • Uitcheck gemist? Op de extra kosten hiervan zit je natuurlijk niet te wachten. Gelukkig kan je een paar keer per jaar achteraf online de kosten van een vergeten uitcheck terugvragen. Kijk hiervoor op uitcheckgemist.nl.
  • Lees de informatie die je van DUO krijgt, vooral als het gaat om het stopzetten van je studentenreisproduct. Als je dat niet op tijd doet, kun je een flinke boete krijgen.