Studentenreisproduct stopzetten bij stoppen met studie

studentenreisproduct-038web

Vol enthousiasme ben je begonnen aan je studie. Maar nu blijkt die toch niet te zijn wat je ervan verwacht had. Of, hoe hard je ook je best hebt gedaan, de resultaten blijven uit. Je besluit met je studie te stoppen. Vergeet dan niet om zo snel mogelijk je studentenreisproduct stop te zetten. Als je studiefinanciering ontvangt, zet deze dan ook (tijdelijk) stop.

Stopzetten doe je zelf, en op tijd

Vanaf de eerste dag van de maand waarin je geen recht op je studentenreisproduct meer hebt, mag je niet meer met je studentenreisproduct reizen. Zet je studentenreisproduct daarom vóór de eerste dag van die maand stop. Controleer op Mijn DUO of de stopzetdatum goed vermeld staat. Dit kun je binnen vijf werkdagen zien. Ben je te laat, dan bouw je per halve maand dat je niet of te laat hebt stopgezet een schuld op van 97 euro. En elke halve maand dat dit langer duurt, komt er 97 euro bij. Controleer daarom altijd een week na het stopzetten op Mijn DUO of jouw stopzetdatum juist is verwerkt. Een herinnering hiervoor in je telefoon kan daarbij helpen.

Stopzetten doe je zo

Om het stopzetten nog eens duidelijk uit te leggen, heeft DUO dit voor je op film vastgelegd.
Nog een tip. Op de ophaalautomaten kun je controleren of het studentenreisproduct ook écht van je kaart is verdwenen. Op de NS-automaat druk je daarvoor op de knop “Tonen”. Op dit scherm mag je studentenreisproduct dan niet vermeld staan. Op andere automaten druk je op de knop “Meer” en daarna op “Stopzetten”. Je krijgt hier de melding “Geen stop te zetten producten”.

En wil je toch verder studeren…

Ook als je maar een korte periode géén recht op het studentenreisproduct hebt, dan moet je wél stopzetten bij de automaat. Twijfel je of je moet stopzetten? Vraag het dan na bij de DUO Infolijn (050-5997755, lokaal tarief). Zo voorkom je een schuldopbouw. Heb je het studentenreisproduct stopgezet, maar begin je toch weer met studeren? Vraag dan het studentenreisproduct opnieuw aan.