Tips voor onderweg

Geplaatst op: 14 augustus 2018

ov-chipkaart automaat arriva

Natuurlijk ben jij een slimme student en reis je zoveel mogelijk in de gratis uren. Maar als je wil reizen in jouw kortingsperiode, moet er voldoende saldo op je OV-chipkaart staan. Bij reizen met bus, tram of metro moet er minimaal 4 euro op je OV-chipkaart staan. Bij reizen per trein is dat 10 of 20 euro, afhankelijk van de vervoerder waarmee je reist. Het saldo kun je opladen bij een oplaadautomaat.

Voorkom een boete: check altijd in- en uit!

Of je nu gratis reist of met korting: in- en uitchecken moet je altijd. En dat doe je zo:

  • Hou de OV-chipkaart voor of tegen het OV-chipkaartlogo op de kaartlezer. Als het inchecken is gelukt, hoor je een pieptoon.
  • Als je incheckt, wordt de OV-chipkaart gecontroleerd. Reis je in je vrijreizenperiode, dan reis je gratis. Buiten de vrijreizenperiode reis (en betaal) je op saldo. Het moment van inchecken bepaalt of je de hele reis gratis of met korting reist.
  • Je checkt uit door de OV-chipkaart weer voor of tegen het logo op de kaartlezer of poortje te houden. Je hoort nu twee keer de pieptoon.
  • Stap je over van bus naar trein, of van de ene treinvervoerder naar de andere? Check dan eerst uit bij de vervoerder bij wie je uitstapt. Check daarna opnieuw in bij de vervoerder bij wie je instapt.

Let op: vergeet niet uit te checken! Anders wordt standaard het instaptarief van je saldo afgeschreven en wordt dus niet verrekend met de werkelijke ritprijs. En van dat geld kan je zo veel andere leuke dingen doen…

Onze tips

  • Vergeten uit te checken? Op de extra kosten hiervan zit je natuurlijk niet te wachten. Gelukkig kun je een paar keer per jaar achteraf online de kosten van een vergeten uitcheck terugvragen. Kijk hiervoor op www.uitcheckgemist.nl.
  • Wil je niet voor een gesloten bus- of treindeur staan? Kies dan voor automatisch opladen. Zodra je saldo lager is dan €0, wordt via je bankrekening automatisch een vast bedrag op je kaart bijgeschreven.