De mogelijkheden van je studentenreisproduct

Geplaatst op: 25 augustus 2015

foto2Met het studentenreisproduct op je OV-chipkaart reis je binnen Nederland gratis of met korting in bus, tram, metro en trein. Dat betekent dat je bijna alle vormen van OV kunt inzetten op je reis naar huis of naar je opleiding. Kom je zo toch niet op je bestemming? Dan kan je fiets vaak ook nog mee (gratis of met een speciaal kaartje).

Waar is het studentenreisproduct geldig (en waar niet):

Met je studentenreisproduct kun je gratis of met korting gebruikmaken van:

  • alle treinen, zowel van NS als van de regionale spoorvervoerders;
  • alle reguliere bussen, trams, metro’s en waterbussen;
  • de meeste buurtbussen.

Je kunt met je studentenreisproduct niet terecht in:

  • de buurtbussen zonder OV-chipkaartapparatuur;
  • de taxi-services, evenementenvervoer, grensoverschrijdend vervoer en de Arriva/Qbuzz opstapper;
  • het nachtnet van de bus;
  • Thalys en Eurostar.

Als je in Nederland een (deel van je) traject reist met Intercity direct of ICE, dan geldt een toeslag.

Je fiets ook mee?

Is er nu net geen handige verbinding naar jouw opleiding? Of ligt je stageadres wel heel ver van het station? Dan kun je altijd nog je fiets mee nemen. Heb je een vouwfiets? Die kun je zonder problemen overal mee naar toe nemen, als je ‘m hebt ingeklapt. In de treinen van Arriva, Connexion, NS en Keolis kun je ook een “gewone” fiets meenemen, net als in de metro’s van GVB, HTM Randstadrail en de RET. Lees vooraf wel even op de website van de vervoerder na welke regels hiervoor zijn, want die verschillen per vervoerder: wel of geen kaartje, wel of niet in de spits. In de bus of tram is het over het algemeen niet toegestaan om een gewone fiets mee te nemen.

En je vrienden laat je toch zeker ook niet thuis!

Samen met je vrienden je nieuwe studentenstad verkennen? Neem ze dan eens een dagje voordelig mee: met je studentenreisproduct kun je drie vrienden het hele weekend én doordeweeks na 09.00 uur met 40% korting mee laten reizen in de trein. Hiervoor hebben zij alleen een anonieme of persoonlijke OV-chipkaart nodig met minimaal 10 euro saldo.
Zo ga je te werk: jouw medereiziger kiest vóór het inchecken bij de automaat de knop ‘Samenreiskorting’. Checkt hij/zij tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.30 uur en 6.30 uur, in de weekenden en op feestdagen, dan wordt de korting op de treinrit automatisch gegeven.