2. Studentenreisproduct ophalen

Kies welke situatie op jou van toepassing is:

 • Volgens DUO is mijn recht op het studentenreisproduct ingegaan, maar er staat nog geen studentenreisproduct voor mij klaar bij de automaat.
  Heb je wel al een koppelverzoek gedaan? Bij een koppelverzoek geef je je OV-chipkaartnummer door. Pas als je een bevestiging hebt ontvangen dat je koppelverzoek is goedgekeurd en als je recht op het studentenreisproduct (bijna) is ingegaan, kan je het studentenreisproduct ophalen.
 • Er staat een verkeerd studentenreisproduct voor mij klaar: ik wil een weekabonnement/ik wil een weekendabonnement.
  Op de website van DUO staat hoe je kunt wisselen.
 • De hierboven vermelde situaties zijn niet op mij van toepassing, maar ik kan het studentenreisproduct nog steeds niet ophalen.
  Controleer het volgende:

  1. Ben je toevallig vergeten uit te checken? Je kunt het studentenreisproduct niet tijdens een reis ophalen.
  2. Misschien is je kaart kapot. Ga naar een balie van een ov-bedrijf om dit te laten checken. Is er inderdaad iets mis met je persoonlijke OV-chipkaart, vervang de defecte kaart via Mijn OV-chip.
  3. Probeer je het studentenreisproduct wel op te halen bij een echte ophaalautomaat? Bekijk via de servicepuntenzoeker voor de ophaalautomaten bij jou in de buurt.

Zolang je recht hebt op het studentenreisproduct, blijft het voor je klaarstaan op de ophaalautomaten.

Heb je het studentenreisproduct op tijd aangevraagd? Dan kun je het ophalen bij een ophaalautomaat (de gele automaten o.a. op stations, bij Albert Heijns en tabakszaken) vanaf de 15e van de maand voordat je recht op het studentenreisproduct ingaat. Check in Mijn DUO per wanneer dat is. Je kunt er vervolgens mee reizen vanaf het moment dat je recht op het studentenreisproduct ingaat.

Kijk op servicepuntenzoeker voor de ophaalautomaten bij jou in de buurt. Kies voor ‘studentenreisproduct ophalen of stopzetten’.

Let op: Ben je nog niet uitgecheckt omdat je nog onderweg bent, dan kan je geen studentenreisproduct ophalen.

Heb je het studentenreisproduct aangevraagd bij DUO?

Nee?

Ga naar Mijn DUO en vraag het studentenreisproduct aan. Via post en e-mail word je op de hoogte gehouden van de voortgang.

Ja?

Als je aanvraag is goedgekeurd door DUO (en je hebt je persoonlijke OV-chipkaart gekoppeld), dan kun je het studentenreisproduct ophalen bij een ophaalautomaat vanaf twee weken voordat je recht op het studentenreisproduct ingaat. Check in Mijn DUO wanneer dat is. Je kunt met het studentenreisproduct reizen vanaf het moment dat je recht op het studentenreisproduct ingaat.

NB Lukt het ophalen niet? Check dan Studentenreisproduct ophalen lukt niet.

Hoe zet ik het studentenreisproduct op mijn OV-chipkaart?

Als je gebruik hebt gemaakt van een OV-vergoeding buitenland en je weer terug bent in Nederland wordt het Studentenreisproduct automatisch voor je klaargezet bij een ophaalautomaat door DUO. Je kunt het Studentenreisproduct ophalen met de door jouw eerder gebruikte OV-chipkaart. Let op: het Studentenreisproduct is pas geldig na de einddatum die je hebt ingevuld bij het aanvragen van een OV-vergoeding. Heb je in de tussentijd een andere kaart aangeschaft? Koppel deze dan eerst via onze website, voordat je naar een ophaalautomaat gaat.

Kom je eerder terug dan gepland? Geef dit dan door via Mijn DUO. Doe dit dan in de maand voordat je weer wilt reizen met je Studentenreisproduct.