Terug naar het overzicht

Studentenreisproduct ophalen?

 • Waarom moet ik het studentenreisproduct ophalen?

  Het studentenreisproduct is, zoals de naam het al zegt, een product. Om er gebruik van te kunnen maken moet je het eerst op de kaart activeren. Dit noemen wij ‘ophalen’. Zodra je het studentenreisproduct hebt opgehaald met je persoonlijke OV-chipkaart en jouw ingangsdatum (vind je terug in Mijn DUO) is gestart kun je ermee reizen.

 • Studentenreisproduct ophalen lukt niet!

  Kies welke situatie op jou van toepassing is:

  • Volgens DUO is mijn recht op het studentenreisproduct ingegaan, maar er staat nog geen studentenreisproduct voor mij klaar bij de automaat.
   Heb je wel al een koppelverzoek gedaan? Bij een koppelverzoek geef je je OV-chipkaartnummer door. Pas als je een bevestiging hebt ontvangen dat je koppelverzoek is goedgekeurd en als je recht op het studentenreisproduct (bijna) is ingegaan, kan je het studentenreisproduct ophalen.
  • Er staat een verkeerd studentenreisproduct voor mij klaar: ik wil een weekabonnement/ik wil een weekendabonnement.
   Op de website van DUO staat hoe je kunt wisselen.
  • De hierboven vermelde situaties zijn niet op mij van toepassing, maar ik kan het studentenreisproduct nog steeds niet ophalen.
   Controleer het volgende:

   • Ben je toevallig vergeten uit te checken? Je kunt het studentenreisproduct niet tijdens een reis ophalen.
   • Misschien is je kaart kapot. Ga naar een balie van een ov-bedrijf om dit te laten checken. Is er inderdaad iets mis met je persoonlijke OV-chipkaart, vervang de defecte kaart via Mijn OV-chip.
   • Probeer je het studentenreisproduct wel op te halen bij een echte ophaalautomaat? Bekijk via de servicepuntenzoeker voor de ophaalautomaten bij jou in de buurt.
   • Staat de juiste kaart gekoppeld? Controleer dit door in te loggen op de Mijn omgeving.
 • Wanneer kan ik mijn studentenreisproduct ophalen?

  Je kan in Mijn DUO zien vanaf wanneer je het studentenreisproduct kan ophalen bij een ophaalautomaat. Je kunt er vervolgens mee reizen vanaf het moment dat je recht op het studentenreisproduct ingaat.

 • Hoelang blijft het studentenreisproduct op de automaat voor mij klaarstaan?

  Zolang je recht hebt op het studentenreisproduct, blijft het voor je klaarstaan op de ophaalautomaten.

 • Waar kan ik een ophaalautomaat vinden?

  Kijk op servicepuntenzoeker voor de ophaalautomaten bij jou in de buurt. Kies voor ‘studentenreisproduct ophalen of stopzetten’.

  Let op: Ben je nog niet uitgecheckt omdat je nog onderweg bent, dan kan je geen studentenreisproduct ophalen.

 • Hoe maak ik weer gebruik van mijn studentenreisproduct na een stage in het buitenland?

  Als je gebruik hebt gemaakt van een OV-vergoeding buitenland en je weer terug bent in Nederland wordt het Studentenreisproduct automatisch voor je klaargezet bij een ophaalautomaat door DUO. Je kunt het Studentenreisproduct ophalen met de door jouw eerder gebruikte OV-chipkaart. Let op: het Studentenreisproduct is pas geldig na de einddatum die je hebt ingevuld bij het aanvragen van een OV-vergoeding. Heb je in de tussentijd een andere kaart aangeschaft? Koppel deze dan eerst via onze website, voordat je naar een ophaalautomaat gaat.

  Kom je eerder terug dan gepland? Geef dit dan door via Mijn DUO. Doe dit dan in de maand voordat je weer wilt reizen met je Studentenreisproduct.

 • Ik heb mijn persoonlijke OV-chipkaart al gekoppeld, maar heb nog geen studentenreisproduct. Wat moet ik doen?

  Heb je het studentenreisproduct aangevraagd bij DUO?

  Nee?
  Ga naar Mijn DUO en vraag het studentenreisproduct aan. Via post en e-mail word je op de hoogte gehouden van de voortgang.

  Ja?
  Als je aanvraag is goedgekeurd door DUO (en je hebt je persoonlijke OV-chipkaart gekoppeld), dan je kan in Mijn DUO zien vanaf wanneer je het studentenreisproduct kan ophalen bij een ophaalautomaat. Je kunt met het studentenreisproduct reizen vanaf de ingangsdatum. 

  NB Lukt het ophalen niet? Check dan Studentenreisproduct ophalen lukt niet.