Terug naar het overzicht

Studentenreisproduct stopzetten?

Hier vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot stopzetten van het studentenreisproduct.

 • Wat is de uitschrijfdatum van mijn opleiding?

  Heb je hbo of universiteit gedaan, dan kun je de uitschrijfdatum terug vinden in studielink. Heb je een mbo opleiding gevolgd. Dan kun je de uitschrijfdatum via je opleiding controleren.

 • Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?

  Stopzetten doe je bij een automaat en werkt als volgt:

  • Ga naar ov-chipkaart.nl en vind de dichtbijzijnste automaat
  • Houd je kaart voor de lezer (NS-automaat) of steek hem in de pasinvoer (overige automaten).
  • Kies ‘stopzetten producten’ (NS-automaat), of ‘Meer’ en dan ‘stopzetten producten’ (overige automaten)
  • Volg de instructies op het scherm.
  • Log de volgende dag in op Mijn DUO en controleer of het stopzetten is gelukt. De dag na het stopzetten staat hier je definitieve stopzetdatum.
 • Studentenreisproduct stopzetten bij automaat lukt niet. Wat moet ik doen?

  Kies welke situatie op jou van toepassing is:

  • Heb je het wel geprobeerd bij een automaat met een stopzetfunctie? Stopzetten kan namelijk niet bij alle automaten. Zoek de automaten bij jou in de buurt waar je het studentenreisproduct kunt stopzetten.
  • Is je OV-chipkaart kapot, verloren of verlopen?  Neem dan contact op met de Klantenservice OV-chipkaart.
 • Ik ben in het buitenland en ik moet het studentenreisproduct stopzetten. Hoe doe ik dit?

  Je kunt het product stop laten zetten bij de automaat door iemand uit Nederland met jouw OV-chipkaart. Deze persoon kan hiervoor het stappenplan volgen. 

  Mocht dit niet lukken omdat jouw OV-chipkaart bijvoorbeeld in het buitenland is, neem dan contact op met de klantenservice van OV-chipkaart. Ook kan je contact opnemen met Studentenreisproduct via Twitter

 • Hoe kan ik het studentenreisproduct stopzetten bij diefstal, verlies of defect?

  Neem contact op met de Klantenservice OV-chipkaart tel: 0900-0980 (gebruikelijke belkosten), zij kunnen jou in deze situatie verder helpen.

  Let op: op tijd stopzetten doe je uiterlijk op de tiende dag van de maand waarin je geen recht op je studentenreisproduct meer hebt. Gebruik je het studentenreisproduct als je er geen recht meer op hebt, dan krijg je een ov-boete van DUO.

 • Hoe kan ik controleren of mijn studentenreisproduct is stopgezet?

  Na het stopzetten van je studentenreisproduct bij de ophaalautomaat krijg je een bevestiging van het stopzetten op het beeldscherm te zien. Controleer altijd nog via Mijn DUO of het stopzetten daadwerkelijk goed is gegaan. De volgende dag staat hier je definitieve stopzetdatum. Staat hier geen stopzetdatum? Dan is de stopzetting niet gelukt en moet je het nogmaals proberen.

 • Ik heb per ongeluk mijn studentenreisproduct stopgezet. Wat moet ik nu doen?

  Het stopzetten van je Studentenreisproduct is definitief en kan niet worden teruggedraaid. Heb jij per ongeluk je Studentenreisproduct stopgezet? Dan moet je opnieuw een aanvraag doen voor het Studentenreisproduct via Mijn DUO.

  Let op: bij een nieuwe aanvraag gaat het Studentenreisproduct pas in vanaf de eerste van de volgende maand. Bijvoorbeeld: op 2 september zet je het Studentenreisproduct per ongeluk stop en doet op 4 september weer een nieuwe aanvraag. Je Studentenreisproduct is dan pas weer geldig per 1 oktober.

 • Ik moet het studentenreisproduct stopzetten, maar ik ga door met studeren. Wat moet ik doen?

  Als je recht op het studentenreisproduct wordt verlengd en daarmee zonder onderbreking doorloopt, hoef je je studentenreisproduct NIET stop te zetten bij een ophaalautomaat. Heb je een korte periode géén recht op het studentenreisproduct, dan moet je wél stopzetten bij de automaat.

  Twijfel je of je moet stopzetten? Vraag het dan na bij de DUO Infolijn (050-5997755, lokaal tarief). Zo voorkom je een schuldopbouw. Heb je het studentenreisproduct stopgezet, maar begin je toch weer met studeren? Dan kun je opnieuw het studentenreisproduct aanvragen.

 • Moet ik het tijdelijk studentenreisproduct na gebruik stopzetten?

  Je hoeft het Tijdelijk studentenreisproduct niet stop te zetten, deze verloopt automatisch na zeven dagen. (wanneer je het Tijdelijk studentenreisproduct stopzet, zet je je reguliere studentenreisproduct stop en moet je het weer opnieuw aanvragen).

 • Ik heb mijn studentenreisproduct stopgezet. Wat moet ik met mijn OV-chipkaart doen?

  Als je studentenreisproduct is stopgezet en niet meer op je OV-chipkaart staat, dan kun je je OV-chipkaart voor andere reisproducten gebruiken.  Zo zijn er bijvoorbeeld speciale aanbiedingen voor ex-studenten.

 • Kan ik na mijn studie voordelig met het openbaar vervoer blijven reizen?

  Ja, speciaal voor jou hebben de OV-bedrijven aanbiedingen om voordelig te blijven reizen.