6. Studentenreisproduct stopzetten?

Ga je voor je Nederlandse opleiding tijdelijk in het buitenland een studie volgen of stage lopen én ontvang je via DUO een ov-vergoeding buitenland? Dan heb je geen recht op het studentenreisproduct. Zet je studentenreisproduct in Nederland stop, voordat je naar het buitenland vertrekt. Een ov-vergoeding aanvragen kan bij DUO.

Ja, speciaal voor jou hebben de OV-bedrijven aanbiedingen om voordelig te blijven reizen.

Stopzetten doe je bij een automaat en werkt als volgt:

  1. Ga naar servicepuntenzoeker en kies ‘stopzetten studentenreisproduct’ om de juiste automaten bij jou in de buurt te vinden.
  2. Houd je kaart voor de lezer (NS-automaat) of steek hem in de pasinvoer (overige automaten).
  3. Kies ‘stopzetten producten’ (NS-automaat), of ‘Meer’ en dan ‘stopzetten producten’ (overige automaten)
  4. Volg de instructies op het scherm.
  5. Wacht een week, log dan in op Mijn DUO en controleer of het stopzetten is gelukt. Binnen een week staat hier je definitieve stopzetdatum.

Na het stopzetten van je studentenreisproduct bij de ophaalautomaat krijg je een bevestiging van het stopzetten op het beeldscherm. Controleer altijd nog op Mijn DUO of het stopzetten daadwerkelijk goed is gegaan. Binnen een week staat hier je definitieve stopzetdatum.

Neem contact op met de Klantenservice OV-chipkaart tel: 0900-0980 (gebruikelijke belkosten), zij kunnen jou verder helpen.

Let op: op tijd stopzetten doe je uiterlijk op de tiende dag van de maand waarin je geen recht op je studentenreisproduct meer hebt. Gebruik je het studentenreisproduct als je er geen recht meer op hebt, dan krijg je een ov-boete van DUO.

Als je recht op het studentenreisproduct wordt verlengd en daarmee zonder onderbreking doorloopt, hoef je je studentenreisproduct NIET stop te zetten bij een ophaalautomaat. Heb je een korte periode géén recht op het studentenreisproduct, dan moet je wél stopzetten bij de automaat.

Twijfel je of je moet stopzetten? Vraag het dan na bij de DUO Infolijn (050-5997755, lokaal tarief). Zo voorkom je een schuldopbouw. Heb je het studentenreisproduct stopgezet, maar begin je toch weer met studeren? Dan kun je opnieuw het studentenreisproduct aanvragen.

Als je studentenreisproduct is stopgezet en niet meer op je OV-chipkaart staat, dan kun je je OV-chipkaart voor andere reisproducten gebruiken.  Zo zijn er bijvoorbeeld speciale aanbiedingen voor ex-studenten.

Kies welke situatie op jou van toepassing is:

  • Heb je het wel geprobeerd bij een automaat met een stopzetfunctie? Stopzetten kan namelijk niet bij alle automaten. Zoek de automaten bij jou in de buurt waar je het studentenreisproduct kunt stopzetten.
  • Is je OV-chipkaart kapot, verloren of verlopen?  Neem dan contact op met de Klantenservice OV-chipkaart.