Studentenreisproduct stopzetten

Fiets in de trein

Heb je geen recht meer op het studentenreisproduct? Dan moet je dit zélf en op tijd stopzetten. Hoe dat moet, lees je hieronder. Om niets te vergeten, kun je gebruik maken van de checklist stopzetten studentenreisproduct.
Let op: ontvang je bij DUO een ov-vergoeding buitenland? Dan heb je geen recht op het studentenreisproduct.

Wanneer moet ik stopzetten?

Zet je studentenreisproduct stop vóór of op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je er geen recht meer op hebt. Je mag vanaf de eerste dag van die maand al niet meer met je studentenreisproduct reizen.
Voorbeeld: als augustus de laatste maand is waarin je recht hebt op het studentenreisproduct, dan moet je uiterlijk op 7 september je studentenreisproduct stopzetten.

Wanneer krijg ik een boete?

Zet je te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt daarbij tot en met de vijftiende van de maand.

Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?

1. Zoek een automaat bij jou in de buurt met de service ‘studentenreisproduct ophalen of stopzetten’.
2. Hou bij deze automaat je kaart voor de lezer (NS-automaat) of steek hem in de pasinvoer (overige automaten).
3. Kies ‘stopzetten producten’ (NS-automaat), of ‘Meer’ en dan ‘stopzetten producten’ (overige automaten).
4. Volg de instructies op het scherm

Tip: bekijk de instructievideo studentenreisproduct stopzetten op de website van DUO.

Let op!

  • Ga je voor je Nederlandse opleiding tijdelijk in het buitenland een studie volgen of stage lopen én ontvang je bij DUO een ov-vergoeding buitenland? Dan heb je geen recht op het studentenreisproduct. Zet je studentenreisproduct in Nederland stop, voordat je naar het buitenland vertrekt. Uiterlijk de vijfde werkdag van de maand waarin je vergoeding ingaat.
  • Controleer na vijf werkdagen op Mijn DUO of het stopzetten is gelukt. Is het stopzetten niet gelukt? Zet je studentenreisproduct dan alsnog stop bij een ophaalautomaat.
  • Ben je het niet eens met jouw stopzetdatum? Dan kun je een correctie van de stopzetdatum aanvragen.

Blijf voordelig reizen

Veel vervoerders bieden je na het stopzetten van je studentenreisproduct tijdelijk extra korting. Bekijk de aanbiedingen voor ex-studenten.